Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Γεφυρώνοντας την Πίστη, τη Θρησκεία και τη Λογική

Θεϊκές Παρεμβάσεις, Αληθινές Ιστορίες θαυμάτων και μυστηρίου
Dan Millman & Doug Childers, εκδόσεις έσοπτρον

Ακόμη ένα βιβλίο που διαβάζοντας τον τίτλο και την περίληψη στο πίσω μέρος του, δεν μπορείς να συλλάβεις τίποτα απ' την μαγεία του. Με τρεις λέξεις είναι γοητευτικότατο, ταξιδιάρικο και εμψυχωτικό. Σε αυτό το βιβλίο, υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που η ζωή τους άλλαξε από Θεϊκές παρεμβάσεις, μέσα σε αυτές είναι και οι προσωπικές ιστορίες των δύο συγγραφέων. Ένα κομμάτι απ την εισαγωγή μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και θεωρώ πως είναι το πλέον κατάλληλο για να σας εισάγει στο βιβλίο αυτό:

Γεφυρώνοντας την Πίστη, τη Θρησκεία και τη Λογική
Μέσα σε όλους μας, υπάρχει ένας σκεπτικιστής που κλίνει προς τη λογική –και ένας πιστός που έλκεται από την πίστη. Όταν ζητείται από κάποιον να επιλέξει ανάμεσα σε αυτά τα φαινομενικά αντίθετα χαρακτηριστικά, οι φρόνιμοι επιλέγουν και τα δύο, βλέποντας στο καθένα ένα απαραίτητο κομμάτι του συνόλου που τους εκφράζει. Μοχάνα μέσα από αυτά τα δύο μάτια της πίστης και της λογικής, είμαστε ικανοί να διακρίνουμε τις υπερβατικές αλήθειες που θα μας απελευθερώσουν.
Κατά συνέπεια, αυτό το βιβλίο καλεί μαζί πιστούς και σκεπτικιστές, να γίνουν μάρτυρες σε αυτές τις ιστορίες και στις αποδείξεις που αυτές παρέχουν, για φαινόμενα συνάμα διαχρονικά και παγκόσμια. Οι ιστορίες αυτές περιγράφουν τις μεταμορφώσεις διαφόρων ατόμων, εμπτισμένες με τα «πιστεύω» ενός πλήθους θρησκειών. Ωστόσο, ακόμα και αυτοί που δεν ακολουθούν κάποια θρησκεία θα συναντήσουν μέσα στις σελίδες αυτές μια απροσδιόριστη δύναμη, η οποία αποκαλύπτει τις πνευματικές διαστάσεις που βρίσκονται κρυμμένες στον φυσικό κόσμο. Είτε πιστεύετε ότι οι ιστορίες αυτές προβάλλουν τη χάρη του Θεού ή τις αναπάντεψες μεταβολές της μοίρας, εδώ θα βρείτε ουσία και πνεύμα να συνυπάρχουν. Δεν είναι σκοπός ή αποστολή μας να αποδείξουμε την αλήθεια της ύπαρξης των θεϊκών παρεμβάσεων ή να επιμείνουμε σε μια συγκεκριμένη παγκόσμια πνευματική άποψη για τον κόσμο. Αφήνουμε τις ιστορίες να μιλήσουν από μόνες τους.Τα ιστορικά στοιχεία, βασισμένα στη μνήμη και την αντίληψη, είναι ουσιαστικά αναπόδεικτα –καμία κατάθεση δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα αληθινή.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας και της επιλογής μας, απορρίψαμε προφανείς μυθοπλασίες και φανταστικές ιστορίες, καθώς και γεγονότα που εύκολα θα μπορούσαν να εξηγηθούν ως απλές συμπτώσεις, προσωπικές πεποιθήσεις ή ευσεβείς πόθοι. Αρκετές φορές, ελέγχαμε και διασταυρώναμε με διάφορες πηγές τις πληροφορίες μας, την εγκυρότητα των γεγονότων και των φαινομένων που περιγράφονταν.Μερικές από τις πιο «απίστευτες» ιστορίες σε αυτό το βιβλίο –από τηλεκινησίες, θαυματουργές θεραπείες και αγγελικές επισκέψεις, μέχρι εμφανίσεις πνευμάτων που έγιναν ορατές από χιλιάδες ανθρώπους- είναι, ταυτόχρονα, και οι πιο τεκμηριωμένες ερευνητικά.
Εντέλει, οι αμφιβολίες για την αυθεντινότητα συγκεκριμένων φαινομένων ιστοσταθμίζονται από την καθηλωτική μαρτυρία σχετικά με τις ζωές που αλλάζουν, ως αποτελέσμα αυτών των εμπειριών. Είναι απαραίτητο οι άλλοι να μοιράζονται τις εμπειρίες μας, ώστε να τις κρίνουν αξιόπιστες; Ένα πνεύμα, είναι απαραίτητο να γίνει απτό και να εμφανιστεί μπροστά μας, ώστε η ύπαρξή του να θεωρηθεί αυθεντική; Άλλωστε, πόση υπόσταση έχει το φως; Πόσο εύκολο είναι να αγγίξει κανείς την αγάπη; Μπορούν αυτοί οι άγγελοι που εμφανίζονται στα οράματά μας να είναι κάτι λιγότερο από αυθεντικοί, αν καταφέρνουν να μεταμορφώνουν τις καρδιές και το μυαλό μας και να αλλάζουν την πορεία της ζωής μας;
Το σύμπαν στο οποίο ζούμε εμπεριέχει πολλές πραγματικότητες, η κάθε μία εκ των οποίων λειτουργεί σύμφωνα με κρυφούς κανόνες. Τελικά, ίσως το «υπερφυσικό» να είναι απολύτως φυσικό. Ίσως το σώμα, το μυαλό και η ψυχή μας να περιλαμβάνουν εσωτερικούς μηχανισμούς- θείες ικανότητες που δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως- που μπορούν να δώσουν μια εξήγηση για την αυτοΐαση, την ενόραση, την τηλεκινησία και τον διαφωτισμό. Ίσως, το πλήρες δυναμικό μας και η θεία μοίρα μας να περιμένουν ακόμη να αποκαλυφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου