Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

O Δρόμος του Ειρηνικού Πολεμιστή

Ανάμεσα στους δεκάδες δρόμους εσωτερικής ολοκλήρωσης που ακολουθεί ο σύγχρονος άνθρωπος, ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή είναι ο λιγότερο γνωστός. Ίσως μάλιστα και ο πιο παρεξηγημένος. Είναι όμως σίγουρα ο πιο συναρπαστικός.

Ιστορίες και θρύλοι για μεγάλους πολεμιστές έχουν δημιουργήσει την εικόνα του σκληροτράχηλου ατόμου, που το πολύ-πολύ να διαθέτει την τυπική ευγένεια ενός σαμουράι ή την απάθεια ενός μοναχού Σάο Λιν.

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα, ο αληθινός πολεμιστής είναι πολύ πιο ανθρώπινος απ' ό,τι φανταζόμαστε. Ζει ανάμεσά μας με τους φόβους του και με τις ανησυχίες του. Κυρίως όμως με το χιούμορ και την αξιοπρέπειά του.

Το ξακουστό θάρρος του δεν σημαίνει ότι ο φόβος τον αφήνει ανέγγιχτο. Σημαίνει απλούστατα ότι δεν φοβάται να φοβηθεί. Το περίφημο κοφτερό βλέμμα του δεν προέρχεται από επιθετικότητα, ούτε από ένα αυστηρό πρόσωπο γεμάτο θέληση σαν τους ήρωες του σινεμά. Είναι το φυσικό επακόλουθο της απόφασής του να κοιτάει κατάματα την όποια πραγματικότητα -καλή ή κακή.

Η θρυλική αποφασιστικότητα και δύναμή του δεν είναι το αποτέλεσμα ενός καταπληκτικού γυμνασμένου κορμιού. Ακτινοβολεί κατευθείαν τη νίκη του στο θάνατο. Το μεγαλό μυστικό του πολεμιστή. Όμως και αυτή η νίκη ακόμη δεν σημαίνει ότι δεν θα πεθάνει. Ο πολεμιστής ξέρει ότι θα πεθάνει. Απλά, είναι κάθε στιγμή έτοιμος γι' αυτό. [...]

Σε όλους μέσα μας υπάρχει ένας αληθινός πολεμιστής που ζητά μια μικρή αφορμή για να ξυπνήσει. Ο δρόμος του πολεμιστή είναι η ίδια η ζωή. Αλλά η ζωή αυτή έχει μεταμορφωθεί πλέον σε ένα μαγικό κόσμο, γεμάτο μυστήριο και απρόοπτα. Και αυτό το βιβλίο δεν είναι παρά η αφορμή για να ξυπνήσει αυτός ο πολεμιστής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου