Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

H σημασία της τροφής

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η τροφή δεν χρησιμεύει σε τίποτε άλλο απολύτως από του να τους δίνει λίγη ζωή, λίγες δυνάμεις για να μπορούν να συνεχίζουν να μαστορεύουν εδώ κι εκεί. Ρώτησαν μια μέρα κάποιον που το επάγγελμά του ήταν να σπάει πέτρες:
"Ε λοιπόν, Αντώνιο, γιατί σπας διαρκώς πέτρες;
-Για να κερδίσω χρήματα.
-Και γιατί θέλεις να κερδίσεις χρήματα;
-Για να αγοράσω μακαρόνια.
-Και γιατί θέλεις μακαρόνια;
-Για να φάω. -Και γιατί τρως;
-Για να έχω δυνάμεις.
-Και τί τις θέλεις τις δυνάμεις;
-Μα ασφαλώς για να μπορώ να σπάω πέτρες. "

Βλέπετε είναι ένας φαύλος κύκλος. Πρέπει, τώρα πλέον να καταλάβετε ότι η τροφή δεν έχει μόνο τη χρησιμότητα του να μας δίνει τις δυνάμεις για να σπάμε πέτρες. Η τροφή είναι εκεί για να μας οδηγήσει πολύ πιο μακριά, πολύ πιο ψηλά, διηγείται μια ολόκληρη ιστορία... την οποία όμως δεν θέλετε ακόμα ν' ακούσετε. Τρώτε πάντα με τρόπο μηχανικό, αυτόματο, ασυνείδητο, σκέφτεστε εντελώς άλλα πράγματα, να γιατί δεν γνωρίζετε ακόμα όλα όσα η τροφή μπορεί να σας φέρει σαν γνώσεις.
Σας έλεγα μια μέρα ότι η τροφή είναι μία επιστολή που ο Θεός ο Ίδιος μας στέλνει. Κάθε μέρα δέχεστε ένα καταπληκτικό μήνυμα από τον Αιώνιο, αλλά εσείς το σκίζετε, χωρίς καν να το διαβάσετε... Αφήστε επιτέλους στην άκρη όλες τις άλλες ασχολίες και μάθετε να τρώτε σωστά με Αγάπη, μάθετε να σκέφτεστε την τροφή, να συνδέεστε με την πεμπτουσία της[...] Είναι μ' αυτό τον τρόπο που η τροφή θα σας αποκαλύψει όλα της τα μυστικά: γιατί είναι ζωντανή!


Omraam Mikhael Aϊvanhov, Άπαντα, Χράνι Γιόγκα, το Γιόγκα της διατροφής, εκδόσεις Prosveta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου